Joomla! 3.9.2 is uit – en Joomla! 4 komt dichterbij!

Er is een nieuwe versie uit van het Joomla! Content Management Systeem. Wat bevat versie 3.9.2 en wat mag je verwachten van de grote sprong voorwaarts, Joomla! 4?

Joomla! 3.9.2: verbeteringen

Joomla CMSHet Joomla! Content management systeem is nog altijd het tweede populairste CMS na WordPress. En dankzij de actieve Joomla! Community wordt er hard gewerkt om CMS voortdurend te verbeteren en aan de nieuwste ontwikkelingen op het web aan te passen.

Zo werd op 15 januari 2019 versie 3.9.2 vrijgegeven van het Joomla! CMS. Deze versie bevat geen spectaculaire nieuwigheden - er werden 4 veiligheidskwetsbaarheden hersteld, en een vijftigtal bugs werden opgelost. De kwetsbaarheden heben weliswaar een lage prioriteit. Toch raden wij je aan om zo snel mogelijk een update uit te voeren.

Zoals gewoonlijk kan je de simpelweg de update uitvoeren via  AutoUpdater (de nieuwe versie wordt aangekondigd in je beheerscherm).  Bij problemen kan je de upgrade packages manueel downloaden (lees ook de instructies). Is dit je eerste Joomla! Project, kies dan de fresh install met het Joomla! 3.9.2 full package.

Vergeet niet om een volledige back-up te maken van je website (mappen, bestanden, database) vooraleer je de update uitvoert. En leeg de cache van de browser na de update!

Joomla! 4.0 nadert met rasse schreden

De echt grote nieuwigheden zullen in Joomla! 4.0 zitten. Daarvan is nu een Alpha-versie vrijgegeven. Zo'n alpha release is echt niet geschikt voor een productie-website. Het is gewoon de bedoeling om enerzijds ontwikkelaars een basis te geven, zodat zij hun extensies kunnen testen. En anderzijds om de gebruikers kennis te laten maken met de nieuwe functies die in de 4.0 release zullen zitten.

Ontwikkelaars kunnen de nieuwste versie van Joomla! 4 downloaden. Kies wel het nighly build pakket, dat elke nacht bijgewerkt wordt. En als gebruiker kan je een gratis Joomla! 4 website maken om te testen op launch.joomla.org.

Benieuwd naar wat Joomla! 4.0 brengt? Download de alpha-versie (niet voor productiesites!) of experimenteer online

Een uitgebreide lijst met de nieuwigheden in 4.0 vind je bij de Nederlandse Joomla! community. Wij onthouden alvast:

  • Een opgeschoonde, nog krachtigere codebase
  • Sneller en gemakkelijkere installatie Joomla!
  • Een vernieuwde gebruikersinterface
  • Een toegankelijk beheertemplate
  • Het Joomla! Framework is samengesmolten in het CMS
  • Mediabeheer werd gebruiksvriendelijker met meer mogelijkheden voor het bewerken van afbeeldingen
  • Nieuwe beveiliging functies
  • En veel meer…

De roadmap voor Joomla! 4.0

Momenteel is er nog wel wat werk vooraleer een stabiele release van Joomla! 4.0 uitkomt. Een definitieve roadmap mag je pas verwachten zodra er een bèta-release is. Maar het laat zich vermoeden dat de stabiele release niet voor 2019 is.

Er volgt nog wel een laatste minor release van Joomla! 3 (versie 3.10). Die zal, na de release van Joomla! 4.0, nog twee jaar ondersteund worden. Zo heb je ruim voldoende tijd om je migratie te plannen en de extensies indien nodig bij te werken.

Ontdek Combell hosting met one-click install van Joomla!