1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Webhosting
  4. SSL & HTTPS
  5. Ik kan geen verbinding via SSL maken

Ik kan geen verbinding via SSL maken

Het Secure Sockets Layer (SSL)-protocol is essentieel voor het veilig houden van communicatie op het internet. Het versleutelt gegevens die tussen webbrowsers en websites worden verzonden, waardoor de privacy en integriteit van uitgewisselde informatie wordt gewaarborgd.

Echter, soms kun je tegen problemen aanlopen waarbij je geen SSL-verbinding kan maken. In dit artikel kom je meer te weten over veelvoorkomende oorzaken en oplossingen voor dit probleem.

Verbinding zonder SSL: mogelijke oorzaken

1. Verlopen SSL-certificaat

Een veelvoorkomende reden voor verbindingsproblemen met SSL is een verlopen certificaat op de website. Als het certificaat niet up-to-date is, zal de browser de verbinding niet vertrouwen.

2. Foutief geconfigureerd SSL-certificaat

Fouten in de configuratie van het SSL-certificaat, zoals een verkeerde naam of het ontbreken van essentiƫle onderdelen, kunnen ook verbindingsproblemen veroorzaken.

3. Zwakke of verouderde versleuteling

Browsers weigeren verbinding te maken met servers die verouderde of als onveilig beschouwde versleutelingsmethoden gebruiken.

4. Firewall of antivirusinstellingen

Soms kunnen firewall- of antivirusprogramma’s SSL-verbindingen blokkeren of verstoren, vooral als ze onjuist zijn geconfigureerd.

5. Verschil in tijd tussen server en browser

Aanzienlijke verschillen tussen de systeemtijd van de browser en de server kunnen leiden tot SSL-fouten.

Geen verbinding via SSL: zo los het op

Stap 1: controleer de geldigheid van het SSL-certificaat

Gebruik online tools zoals SSL Labs’ SSL Server Test om te controleren of het SSL-certificaat geldig is en correct geconfigureerd is op de server.

Stap 2: update browser en besturingssysteem

Zorg ervoor dat je browser en besturingssysteem up-to-date zijn, aangezien oudere versies mogelijk geen moderne SSL-protocollen ondersteunen.

Stap 3: pas firewall- en antivirusinstellingen aan

Controleer of je firewall of antivirus niet de oorzaak is van het probleem door deze tijdelijk uit te schakelen. Als dit het probleem oplost, voeg dan een uitzondering toe voor SSL-verbindingen.

Stap 4: Configureer SSL-instellingen

In sommige gevallen moet je mogelijk de SSL-instellingen op je apparaat aanpassen. Dit kan betrekking hebben op het inschakelen van specifieke protocollen of het verwijderen van verouderde versies.

Updated on 12 maart 2024